Home Page

About Page

Photo Page

What's New Page

Contact Page

Favorite Links

Custom Page

Custom2 Page

Custom3 Page

Guest Book Page

Photo2 Page

Photo3 Page

Photo4 Page

Jodenvervolging

In de tweede wereldoorlog vond een van de grootste jodenvervolgingen ooit plaats. Hieronder een beschrijving hoe het mogelijk is geweest dat een complete bevolkingsgroep bijna werd uitgeroeid.

Het begin
Een van de obsessies van het nazi-regime was om het bloed van het Duitse (arische) ras zo zuiver mogelijk te houden. Het gevolg hiervan was dat mensen die niet in staat waren tot werken of konden meehelpen in het volbrengen van de doelen van de nazi-partij als levensonwaardig werden beschouwd. Tot begin 1933 werden gekken, misdadigers en psychisch gestoorden daartoe gerekend. Later werden Joden, zigeuners en homofielen hieraan toegevoegd. In juli1933 werd er een wet aangenomen die het steriliseren van mensen met een zware sexueel overdraagbare aandoening legaal maakte. Niet lang daarna werd er ook een wet aangenomen die euthanasie voor psychisch gehandicapten mogelijk maakte. Op deze manier wilden ze de bevolking van Duitsland zuiver houden.

Het Nazisme ging nog een stap verder toen in 1938 wetten werden aangenomen die verboden dat Joden werkzaam waren op ambtenaarsposten. Tevens werd hun verboden om werkzaam te zijn als advocaat of rechter, of in culturele beroepen als artiest, schrijver of acteur. Ook werd hun verboden bij de pers werkzaam te zijn. Op deze manier werden de Joden compleet uit de samenleving verdrongen. Hieronder een chronologisch overzicht van de verschillende gebeurtenissen en maatregelen die met de holocaust te maken hebben.


1938

5 januari De wet op het veranderen van een naam werd afgeschaft. Dit maakte het Joden onmogelijk om van naam te veranderen en op deze manier te 'verdwijnen'.
22 april Joden werd verboden om te doen of een winkel een Duitse eigenaar had.
26 april Joden waren verplicht om de waarde van hun bezit op te geven als deze hoger lag dan 5.000 DM.
14 juni Joodse bedrijven werden d.m.v. vonnissen en bevelen in hun vrijheid beperkt.
6 juli Veel soorten Joodse bedrijven kregen het bevel om uiterlijk 30 december hun bedrijf te sluiten.

23 juli Joden waren verplicht om altijd een persoonsbewijs bij zich te dragen
25 juli Joodse psychologen moesten uiterlijk 30 september gestopt zijn met hun werk.
27 september Rechters en advocaten van Joodse afkomst moesten uiterlijk 30 november hun werk hebben neergelegd.
5 oktober Joden moesten met hun paspoort naar het stadhuis waar ze een grote J in het paspoort kregen. Dit was mede op verzoek van Zwitserland dat geen Joodse vluchtelingen meer wilde opnemen.
15 november Op Duitse scholen werden geen Joodse kinderen meer toegelaten.

  Kampen in Nederland Op Nederlandse bodem richtten de Duitsers 4 concentratiekampen in : Bij Schoorl, Amersfoort, Ommen en Vught.
Kamp Schoorl diende van de zomer van 1940 tot oktober 1941 als Polizeiches Durchgangslager.
Tot de eerste gevangen hoorden 400 kaderleden van de CPN.
Er waren onder de gevangen ook vrouwen.
In de herfst van 1941 werd het gehele kamp verplaatst naar Amersfoort.
In het voormalige legerkamp ‘de Boschkamp’ hadden de Duitsers daar een centraal gelegen Polizeiches Durchgangslager ingericht met een grote opnamecapaciteit.
Het kamp was uitsluitend bestemd voor mannen.
De bewaking was in de handen van de Nederlanders, die waren toegetreden tot een speciale formatie van de SS, het wachtbattbataillon.
In kamp Amersfoort werd veel honger geleden en op grote schaal lichamelijk geweld gebruikt.
Vele Joden zijn er doodgeslagen of op andere wijze vermoord.
In het voorjaar van 1943 werd het kamp ontruimd
De gevangene werden overgebracht naar kamp Vught.
In de tweede fase van zijn bestaan, van mei 1943 tot aan de bevrijding, diende Amersfoort als doorzendkamp voor de onderduikers van de arbeidsinzet.
Het konzentrationslager Herzogenbusch was het enige ‘officiele’ Duitse concentratiekamp in bezet West-Europa.
Het kamp – beter bekend als kamp Vught – werd begin 1943 in gebruik genomen.
De uit kamp Amersfoort afkomstige gevangenen werden ondergebracht in het Schutzhaftlager van het kamp.
In mei 1943 werden in Vught een aparte afdeling voor vrouwlijke gevangenen alsmede een speciaal Judendurchgangslager in gebruik genomen.

Hakenkruis
Het teken van de Nazi's
  Kristallnacht De aanleiding deed zich voor op 7 november 1938 toen een Joodse jongen in Parijs een Duitse diplomaat vermoordde. Dit was bedoeld als protest tegen de erbarmelijke omstandigheden waaronder Joden in vluchtelingenkampen moesten leven. De Nazi-propaganda greep het voorval aan om de Joden van alles de schuld te geven en er braken vele rellen uit waarbij Joden het moesten ontgelden. Vele Joodse synagogen, winkels en huizen werden verwoest. Ongeveer 100 Joden vonden de dood of werden zwaar gewond en 30.000 Joden werden opgepakt en afgevoerd naar concentratiekampen.



1939 1 september Duitsland valt Polen binnen waar Joden niet meer buiten mogen komen na 20.00 uur in de winter en 21.00 uur in de zomer.
3 september Groot-Brittannie en Frankrijk verklaren Duitsland de oorlog
12 oktober De eerste deportatie van Joden uit Polen, Oostenrijk en Moravie.
26 oktober Alle Joden in de leeftijd van 14 tot 60 jaar werden gedwongen dwangarbeid te gaan verrichten.
23 november Het dragen van de gele davidsster werd verplicht voor alle Joden in Polen.

1940 25 januari De plaats Oswiecim (Auschwitz) wordt gekozen als plaats voor een nieuw te bouwen concentratiekamp.
12 februari De eerste deportaties van Duitse Joden naar Polen vinden plaats.
1 mei Rudolf Hoss wordt commandant van het concentratiekamp Auschwitz
22 oktober Deportatie van 29.000 Duitse Joden naar het 'Vrije-Frankrijk'.

1941 januari Een pogrom in Roemenië resulteert in 2.000 doden.
1 maart Himmler brengt een bezoek aan Auschwitz en beveelt uitbreiding van het kamp voor 100.000 gevangenen extra.
26 maart Het Duitse leger geeft goedkeuring aan de SS om zogenaamde SS- Einsatzgruppen te formeren. Deze groepen moesten het probleem van de 'mindere rassen' oplossen dmv moord en deportatie.
Zomer Auschwitz commandant Hoss krijgt de opdracht van de SS en de Fuhrer om zijn kamp in gereedheid te brengen voor de definitieve oplossing voor het Jodenprobleem.

Ghetto's
Woongebieden waar voornamelijk Joden leven werden al in 1938 aangeduid als Ghetto's. Vanaf 1939 werden om de ghetto's grote muren gebouwd. Hiermee werden ze compleet van de buitenwereld afgesloten en eigenlijk ingericht als een soort concentratiekamp. Halverwege de tweede wereldoorlog werden de ghetto's het doelwit van diverse moordgroepen, en werden de bewoners vaak compleet afgevoerd naar zogenaamde vernietigingskampen. Auschwitz was hiervan de belangrijkste, maar er waren er vele.

1941 21 juli Het concentratiekamp Majdanek in Polen wordt officieel in gebruik genomen.
31 juli Goering geeft Heydrich (leider van de RSHA) opdracht om voorbereidingen te treffen voor de definitieve oplossing.
1 september Duitse Joden zijn verplicht om altijd en duidelijk zichtbaar de gele davidsster te dragen.
3 september De eerste test met het gifgas Zyklon-B blijkt een succes in Auschwitz
17 september Begin van de grote deportaties van Duitse Joden.
24 november Vlakbij Praag wordt het kamp Theresienstadt geopend. Dit kamp is bedoeld voor propagandadoeleinden.
8 december In Polen, vlakbij Lodz, wordt het vernietigingskamp Chelmno geopend. Joden worden daar vergast dmv giftige uitlaatgassen van auto's naar de afgesloten ruimten te leiden waarin de Joden zich bevonden.

1942 20 januari De Wannsee-conferentie wordt gehouden. Hier worden plannen gemaakt en besluiten genomen voor de deportatie en vernietiging van alle Joden. Praktisch alle belangrijke Duitse leiders en generaals zijn hier aanwezig.
20 april Duitse Joden wordt verboden om nog langer van het openbaar vervoer gebruik te maken.
18 mei De New York Times meldt in een klein artikeltje dat Nazi's 400.000 Joden hebben neergeschoten in Rusland en Polen.
1 juni Joden in Frankrijk, Holland, Belgie, Kroatie, Slowakije en Roemenie zijn verplicht om de gele davidsster te dragen.
7 juli Himmler geeft zijn goedkeuring voor medische experimenten op gevangenen in Auschwitz


Propaganda poster van Hitler
  De massavernietigingen komen in het nieuws De New York Times maakt bekend (het bericht werd overgenomen van de Londen Daily Telegraph) dat inmiddels meer dan 1 miljoen Joden zijn vermoord. Men zegt dit uit zeer betrouwbare bron te hebben vernomen. Zwitserse hooggeplaatste personen horen van een Duitse industrieel de plannen voor de massavernietiging van de Joden. Ook dit wordt kort daarna doorgegeven aan Londen en Washington.

Een hooggeplaatste Britse secretaris verklaart op 17 december 1942 voor het Britse 'House of Commons' dat de nazi's nu bezig zijn met de systematische massa-vernietiging van Joden. Kort daarop verklaart de V.S. dat deze daden zullen worden gewroken.


1942 17 juli Himmler brengt een bezoek aan het kamp Auschwitz en volgt daar het complete vernietigingsproces. Daarop bevordert hij kampcommandant Hoss en beveelt een grote uitbreiding met 4 gaskamers.
9 september In Auschwitz begint men met het openlijk verbranden van lijken. De al begraven lijken worden weer opgegraven en alsnog verbrand 'om te voorkomen dat het grondwater wordt vervuild'.
26 september De Duitse Reichsbank begint met het leeghalen van Joodse bankrekeningen om de bedragen over te schrijven naar het SS hoofdkwartier. De al eerder buitgemaakte goederen zoals horloges, pennen en klokken worden naar Duitse soldaten aan het front gestuurd. De kleren worden onder de Duitse bevolking verdeeld.
5 oktober Himmler beveelt dat alle joden in Duitse concentratiekampen naar Auschwitz en Majdanek gestuurd moeten worden voor vernietiging.
december Het kamp Belzec wordt gesloten nadat ongeveer 600.000 Joden zijn vermoord. Het kamp werd ontmanteld, de velden geploegd en daarna ingeplant.

1943 29 januari Nazi's geven opdracht om alle zigeuners op te pakken en naar vernietigingskampen te sturen.
1 maart Op Medison Square Garden vindt een grote demonstratie plaats om de Joden in Europa te helpen.
19 mei Nazi's verklaren Berlijn Jodenvrij.
2 augustus 200 Joden weten te ontsnappen uit Treblinka waarna er op ze gejaagd wordt alsof het dieren zijn.
oktober Het Deense verzet helpt 7.220 Joden bij hun vlucht per schip naar Zweden .
14 oktober Na een uitbraak van Joden en Russische krijgsgevangen wordt het kamp Sobibor opgedoekt en ontmanteld. Kort daarna worden er nieuwe bomen aangeplant.
11 november Auschwitz commandant Hoss word gepromoveerd tot Hoofd der concentratiekampen. De nieuwe commandant van Auschwitz Liebehenschel deelt het kamp op in meer dan 30 subkampen. Dit om een betere distributie te kunnen opzetten.

1944 24 januari Grote politieke druk om Joden te helpen brengt Roosevelt er toe om de War Refugee Board op te richten.
april Enkele Joden weten te ontsnappen uit Auschwitz. Eenmaal in vrijheid worden diverse buitenlandse instanties geinformeerd over wat zich in Auschwitz afspeelt.
mei Agenten van Himmler benaderen de Geallieerden met een voorstel. Ze willen Joden ruilen tegen trucks, geld of andere goederen.
juni Een Rode Kruis-brigade bezoekt het kamp Theresienstadt nadat het kamp door de Duitsers compleet is aangepast. Het rapport van het Rode Kruis meldde dat de leefomstandigheden in het kamp redelijk waren.
4 augustus Anne Frank en haar familie worden gearresteerd en weggevoerd naar Auschwitz. Daarna komt ze met haar zusje in concentratiekamp Bergen-Belsen terecht waar ze later overlijdt aan Tyfus.
30 oktober De laatste keer dat de gaskamers van Auschwitz worden gebruikt.
25 november Himmler beveelt de vernietiging van de gaskamers van Auschwitz
Oskar Schindler redt 1.200 Joden door ze van concentratiekamp Plaszow naar zijn thuisplaats Brunnitz te verplaatsen.

Doodsmarsen
Naarmate de Geallieerden verder oprukken richting de concentratiekampen laten de Nazi's de krijgsgevangenen het kamp uit marcheren naar onbewoonde gebieden. Daar werden ze vaak neergeschoten, afgeslacht en daarna begraven. De zwakken en zieken moesten vaak achterblijven in de kampen en daardoor werden die vaak door de Geallieerden bevrijd. De kampen die niet goed ingelicht waren en dus verrast werden door de snelle Geallieerde opmars, werden bevrijd met vaak alle gevangenen. Dit zorgde vaak voor zeer dwaze en trieste taferelen.

1945 27 januari Sovjettroepen bevrijden Auschwitz. Van de ongeveer 2.000.000 personen die hier zijn vermoord zijn ongeveer 1.500.000 Joods.
10 april Buchenwald wordt bevrijd
15 april Bergen-Belsen wordt bevrijd
2 mei Theresienstadt wordt overgenomen door het Rode Kruis
7 mei Generaal Jodl tekent de overgave van Duitsland.
23 mei Himmler pleegt zelfmoord.
20 november De eerste zitting in Neurenberg van het internationale proces tegen de Duitse oorlogsmisdaden wordt geopend.

1946 11 maart De voormalige Auschwitzcommandant Hoss wordt gearresteerd door Britse troepen. Hij legt een getuigenis af en geeft vol trots zijn misdaden toe. Hij wordt schuldig bevonden en op 16 april 1946 in Auschwitz opgehangen.
16 oktober Goering pleegt vlak voor zijn executie zelfmoord. De andere hooggeplaatse Duitse militairen worden geexecuteerd. Daarna worden hun lijken verbrand in het concentratiekamp Dachau en de as over een rivier uitgestrooid.
9 december 23 voormalige SS doktoren en wetenschappers staan in Neurenberg terecht. 16 worden er schuldig bevonden en daarvan worden er 7 opgehangen.

1947 15 september 21 voormalige leiders van SS-einsatzgruppen (doodseskaders) komen voor het gerecht waarvan er 14 ter dood worden veroordeeld. Uiteindelijk worden er 4 opgehangen en krijgen de overigen levenslang.

1960 11 mei Adolf Eichmann wordt in Argentinie door de Israelische geheime dienst opgespoord en gevangen genomen.

1961 11 april Eichmann wordt veroordeeld tot de doodstraf. Hij wordt op 31 mei 1962 opgehangen in de Israelische plaats Ramleh.

Plattegrond van het vernietegingskamp Auschwitz


Bekijk snel de andere pagina's